HILDE HERMIE | LIFE COACH

Hoogsensitiviteit

Coaching

Hooggevoeligheid - Wat is het?

Hooggevoeligheid, hoogsensitiviteit, HSP in een notendop

Een of meerdere zintuigen van jou staan op scherp en pikken meer prikkels op dan bij een gemiddeld persoon, je bent ook sneller overladen door die prikkels. Je inlevingsvermogen in anderen en situaties is beduidend hoger, je kan intuïtief gemakkelijker aanvoelen wat er gaande is. Je maakt gebruik van copingmechanismen om met die veelheid aan prikkels te blijven omgaan. Liefst heb je een dieper contact met mensen en heb je graag dat alles eerlijk en rechtvaardig verloopt. Je gevoelswereld is heel rijk en intens. Je beleeft de wereld op jouw eigenwijze, specifieke manier. Wist je dat 1 op 5 personen in je klas of op je werk hoogsensitief zijn?

Jezelf goed kennen, weten wat je nodig hebt en grenzen kunnen afbakenen is een must voor jou om je dagdagelijks goed te kunnen voelen.
Maar hoe doe je dat?

Daarnaast je hooggevoeligheid voor jou laten werken en inzetten als een meerwaarde, een gave, is iets wat je ook kan leren.

Enkele voorbeelden van scherpe zintuigen bij hooggevoeligen

Zicht Je neemt heel veel details waar in je omgeving, als een voorwerp is weggenomen, zal je dit onmiddellijk opmerken.

Gehoor Een fluistergesprek heb je woord voor woord kunnen verstaan, de oplader van je smartphone, de ventilator van je PC of de TL-verlichting maken vervelende geluidjes.

Tast De etiketjes in je kledij prikken en verwijder je het liefst zo snel mogelijk na aankoop.

Geur Van geurkaarsen of een sterk parfum krijg je snel hoofdpijn, rokers blijven best uit je buurt en je ruikt het als voedsel de houdbaarheidsdatum bijna overschrijdt.

Intuïtie Je hebt snel door dat iemand minder goede bedoelingen heeft of als er ergens ruzie gemaakt is en je komt de ruimte binnen, kan je dit nog voelen.

Smaak Je kan verschillende soorten plat water van mekaar onderscheiden, je kan alle ingrediënten in een gerecht gemakkelijk opsommen.

Omgaan met HSP- copingmechanismes

De meeste HSP- mensen hebben geen idee wat hooggevoeligheid écht betekent, kennen zichzelf niet zo goed, weten niet wat hun potentieel is en hebben ook niet goed leren omgaan met hun valkuilen. Ze voelen zich vaak de vreemde eend in de bijt, doorgaans creatiever, empatischer maar helaas ook sneller vermoeid en overprikkeld door hun omgeving. Zichzelf leeg geven, volledig afsluiten, burn-out, perfectionisme,.. allemaal eigenschappen die vaak voorkomen bij hooggevoeligen omdat ze niet weten hoe ze anders kunnen omgaan met situaties.

Het is hun niet geleerd dus is een copingmechanisme iets wat werkt (= bepaalde patronen en strategieën die je ontwikkelt en toepast zodat je kan blijven functioneren in je leefomgeving).

Een copingmechanisme is een goed hulpmiddel om te overleven maar vaak draai je in hetzelfde cirkeltje en zijn er heel veel dingen die je niet meer kan of niet meer aandurft omdat het vroeger fout is afgelopen. Het is een mechanisme waarin je je veilig voelt maar niet eentje dat jou vooruit helpt en voedend voor je is. Je leeft niet echt, je kan moeilijk genieten, het is meer over-leven en omgaan met al je zorgen en muizenissen.

Voorbeelden van copingmechanismen:

  • Je maakt graag plezier, in je voortuin laat je iedereen toe, maar je echte gevoel, daar moeten ze afblijven.
  • Situaties en personen die voor jou te lastig zijn, ga je voortdurend uit de weg.
  • Pleasen- de verwachtingen van anderen invullen en jezelf op de laatste plaats zetten.
  • Een ongeleid projectiel zijn, niet weten welke richting je uit wil.
  • Voortdurend maskers opzetten- in iedere situatie ben je iemand anders zodat je ook met iedereen bevriend kan blijven.
  • In je hoofd wonen: om controle te houden, ga je situaties analyseren, piekeren en worst-case-scenario’s bedenken.
  • Voortdurend nood hebben aan bevestiging en applaus, zeer vermoeiend voor je omgeving.
  • Je vertrouwt enkel wat je zelf hebt bedacht (tunnelvisie), wat je zelf doet, doe je beter.
  • Je stelt je boven iedere situatie met de woorden 'het is een teken dat het zo moet zijn'.
  • Alles moet kloppen voor jou en is dat niet zo, dan zal je de situatie manipuleren tot het voor jou past.
  • De zwaktes van anderen kan je gemakkelijk aanvoelen en soms eens op die rode knop gaan duwen- confronteren en benoemen is voor jou niet vreemd.

HSP versus Stress

De symptomen zijn dezelfde maar wat is dan het verschil?

Stress
Personen die stress ervaren zijn overprikkeld door toenemende werkdruk, hun druk gezinsleven, het hollen van hot naar her, smartphones, torenhoge verwachtingen van hun omgeving, het beduidend duurder worden van zowat alle goederen en diensten in onze samenleving,… Hoe kunnen we dit allemaal blijven combineren zonder zelf onderuit te gaan?

HSP
Een HSP-persoon ervaart diezelfde overprikkeling terwijl er bijna niets aan de hand is. De overprikkeling komt door de veelheid aan prikkels die binnenkomen. Je maakt gebruik van copingmechanismen om met al die prikkels in je leefomgeving om te gaan. Dit kost bakken energie.

Hoe kan je die voortdurende overprikkeling reguleren?
HUiZiN maakt in haar praktijk gebruik van 3 professionele tests om te kunnen meten of er al dan niet overprikkeling door stress is of je al dan niet hooggevoelig bent.

Als de puzzel eindelijk in elkaar valt

Als je voor het eerst ontdekt dat je geen vervelend, vreemd, gestoord of onmogelijk persoon bent maar ‘simpelweg’ hooggevoelig. Plots ontvouwt zich voor jou een hele andere leefwereld. Je mag jezelf opnieuw ontdekken in al je facetten. Waar je jarenlang mee worstelde, verkeerd begrepen werd en zelf niet goed wisten wat er aan de hand was, krijgt een duidelijk kader. Misschien kreeg je een diagnose, werd een label op je gekleefd of kreeg je zelfs jarenlang medicijnen toegediend om een bepaald gedrag de kop in te drukken? Eindelijk valt alles als een puzzel in elkaar en kan je thuiskomen bij jezelf. Er komen antwoorden en een verklaring voor jouw specifieke mooie en soms lastige manier van zijn.

HUiZiN - Hoogsensitiviteit

HUiZiN

Wat kan HUiZiN voor jou betekenen als je hooggevoelig bent?

HUiZiN brengt samen met jou in kaart:

  • Welke copingmechanismen gebruik ik?
  • Hoe kan ik deze mechanismes doorbreken en verminderen?
  • Hoe kan ik mijn overprikkeling bewaken en reguleren?
  • Wie ben ik echt?
  • Wat zijn mijn noden en hoe vul ik die in voor mezelf?
  • Hoe leer ik mijn grenzen bewaken?
  • En tot slot: hoe kan ik van mijn HSP-zijn een meerwaarde maken?

© 2023 HUiZin - Hilde Hermie  |  Life coach  |  Alle rechten voorbehouden.